PAT & EVERT – ETERNAL CONVERSATIONS

Artiest info
Website
facebook
Label: Starman Records
 

“Eternal Conversations” van ‘Pat & Evert’ is een pas op de markt verschenen album met een toch wel heel specifiek verhaal. De Pat van dit duo is namelijk Patricia Maessen, de Nederlandse zangeres die samen met haar zussen Stella en Bianca in 1970 met de groep ‘Hearts Of Soul’ haar thuisland vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival. Daarna verhuisde Patricia naar Antwerpen waar ze met Luc Smets (van ‘The Pebbles’) en haar twee zussen de discodansformatie ‘Dream Express’ oprichtte en daarmee België ging vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival van 1977. Zij stond ook als backing vocaliste op het podium toen Sandra Kim in mei 1986 met “J’Aime La Vie” voor de enige Belgische overwinning ooit op het liedjesfestival heeft gezorgd. Als sessiezangeres werkte ze daarna in diverse opnamestudio’s samen met o.a. Johan Verminnen, Kris De Bruyne, Raymond van het Groenewoud, Toots Thielemans, Will Tura, Salvatore Adamo, Viktor Lazlo en Henny Vrienten van ‘Doe Maar’.

In 1978 werd Patricia de liefdespartner van bassist, componist en producer Evert Verhees die in de jaren ’70 lid was van de symfonische rockgroep ‘Banzaï’ en die ze regelmatig tegenkwam in allerlei opnamestudio’s waar hij sessiewerk deed als bassist. Ze traden sindsdien ook samen op en schreven hun eigen liedjes die in april 1994 terecht kwamen op de plaat “Silent Conversations”, hun debuutalbum als ‘Pat & Evert’. Het akoestische album van het koppel bevatte zeven gezongen liedjes en één instrumentaal nummer in een mix van pop-, jazz- en klassieke muziekstijlen waarvoor Evert Verhees de muziek schreef en op piano speelde en Patricia Maessen de songteksten schreef en ook het zangwerk voor haar rekening nam. Maar op 15 mei 1996 sloeg het noodlot keihard toe doordat Patricia op 44-jarige leeftijd plots overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding en daarmee het leven van Evert en hun zoon Tim helemaal op zijn kop zette.

28 jaar na de release van hun enige plaat ontstond na een gesprek tussen Evert Verhees en klassiek componist Jeroen D’hoe het idee om het uiterst sober georkestreerde album “Silent Conversations” opnieuw op te nemen maar nu dezelfde songs te voorzien van een veel ruimere orkestratie. Gitaristen Eric Melaerts en Kevin Mulligan, drummers Marc Bonne en Claude Salmieri, percussionist Cesar Janssens en Bart Quartier op vibrafoon, Bert Joris op trompet en het strijkersensemble ‘Ataneres Ensemble’ onder leiding van Jeroen D’hoe zorgden voor hemelse melodieën bij de originele nummers. Het pianospel van Evert Verhees en de prachtige zangpartijen van Patricia Maessen van bij de oorspronkelijke plaatopname werden in de studio aan die extra muzikale bijdragen toegevoegd.

Het nieuwe album kreeg de lichtjes aangepaste titel “Eternal Conversations”, daarmee refererend naar het gemis van zangeres Patricia. De zeven originele liedjes kregen een plaatsje op deze cd, net als het instrumentale stukje “Le Souffle” dat ook al op “Silent Conversations” stond maar waar op deze versie de beroemde 80-jarige Belgische jazzgitarist Philip Catherine en het ‘Ataneres Ensemble’ op strijkers meespelen. Daarenboven werden er voor deze uitgave nog twee nooit eerder uitgebrachte nummers van het duo aan de plaat toegevoegd: ‘Don’t Cry Now” en albumafsluiter “Calendar Bits And Pieces”.

(valsam)

Tracklist:

1. Silent Conversation
2. Under Skin
3. Don’t Cry Now
4. They Know My Name
5. If Only She Could
6. Le Souffle (instrumentaal)
7. Framed Love
8. Gracious For Love
9. Long Distance
10. Calendar Bits & Pieces